Формування моральних цінностей в процесі вивчення курсу „Християнська етика”

Нова педагогіка » Формування у молодших школярів загальнолюдських моральних цінностей у процесі вивчення курсу "Християнська етика" » Формування моральних цінностей в процесі вивчення курсу „Християнська етика”

Сторінка 26

На уроці ми використовували відео матеріали: «Притча про сіяча», «Дівчинка із сірниками».

Притчу про сіяча вибрали саме тому, оскільки тут розповідається про потребу слухати Слово Боже. Після перегляду ми аналізуємо цю притчу.

–За часів Ісуса сіячі сіяли, кидаючи зерно в землю руками. Потім поле орали для того, щоб закрити зерно.

Земля в Палестині суха і піщана. Тут гаряче сонце, вітри і бракує дощу. Врожай збирають звичайно 3-4 рази на рік. Тридцятикратний врожай був би надзвичайно добрим, чудесним.

Ісус пояснює, що ріст зерна залежить від землі (від умов).

У Палестині ніхто ніколи не збирає ЗО, 60 чи 100-кратний урожай. Такий урожай був би знаком, що між людьми присутній Месія - Спаситель.

Пророк Ісая говорить, що коли прийде Месія, «гори будуть плавати в меді і молоці».

Месія принесе 100-кратні плоди.

Фарисеї, книжники та старшини народу добре знали пророцтва і розуміли, що Ісус їм каже і це їх турбувало.

Ісус пояснює притчу апостолату, пояснює своїм учням, що вони мають особливий дар розуміти Боже Слово.

Притчі допомагають людям з добрим наставленням (відкритим серцем) пізнати правду.

Слова «вони дивляться і не бачать, слухають і не чують» звучать спочатку жорстоко. Виглядає, що Ісус хоче, щоб деякі не зрозуміли Його слів. Однак Ісус говорить ці слова з милосердя до них.

Якщо вони будуть знати правду і не навернуться, вони пропадуть.

Ті, чиї серця закам'яніли, відвернулися від світла (нерозуміння притч), їм ще не дано світла вповні тому, що їх серце, ще тверде, як затоптана земля. Тим, хто любить темряву, світло не допоможе.

Притчі доброзичливо представляють правду так, щоб вона не дуже боліла. Деякі ще не готові до покаяння. Ісус дає їм час. Притча побудована за такою схемою:

План

Порівняння

Навчання

Ріст зерна залежить від землі

Зерно – це Боже Слово

Зріст Слова Божого залежить від серця

Земля: стежка

Зерно: викрадено

Пристосування: Я не слухаю Боже Слово

каміння

висохло

Я слухаю, але не затримую Божого Слова

тернина

заглушене

Я слухаю і забуваю Слово Боже

добра земля

росте

Я слухаю і росту

Жити згідно словом Божим важко, бо це вимагає нашої щоденної праці, жертви. Розповідаємо історію про жабку.

– Почувши слово Боже ми повинні його виконувати і жити згідно нього. Та не все ми хочемо почути нашого ближнього, який не раз благає нашої допомоги. Ми стаємо байдужими, холодними до потреб інших.

Разом з дітьми переглядаємо мультфільм «Дівчинка із сірниками» іаналізуємо його.

На цьому уроці ми старалися прищепити дітям хоч крихту милосердя, співчуття до тих хто нас оточує.

Тема: “Закон любові”

Мета: ознайомити учнів із двома головними заповідями любові. Допомогти дітям зрозуміти, що основою у житті людей має бути любов. Довести дане твердження на конкретних життєвих прикладах. Вчити учнів правильно сприймати навколишній світ, аналізувати події, знаходити причину, передбачати наслідки. Сприяти розвиткові мислення, мовлення, уяви та уваги. Виховувати загальнолюдські цінності.

Страницы: 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Рекомендуємо почитати:

Усвідомлення модерністської літератури крізь призму читацького сприйняття
З давніх часів вважалося, що людська особистість має три взаємопов’язані складові - тіло, розум і душу. Для гармонійного розвитку потрібно задовольняти вимоги кожного з них: задовольняти по ...

Ігрова діяльність
Гра наряду із трудом на навчанням – один з основних видів діяльності людини, дивовижний феномен нашого існування. За визначенням, гра – це вид діяльності в умовах ситуацій, спрямованих на в ...

Феномен спілкування, комунікації як предмет психолого-педагогічного аналізу
Аналіз психолого-педагогічної літератури свідчить про неоднозначність трактування сутності спілкування, комунікації як феномену психологічної науки. Проблема cпілкyвaння дo ocтaнньoгo часу ...

Викладання іноземної мови

Викладання іноземної мови

У ДНЗ навчання дітей англійської мови доцільно розпочинати з п'ятилітнього віку. Більшість дітей цього віку досягають інтелектуальної, вольової, мотиваційної та емоційної готовності вивчати другу мову у колективі. >>>

Copyright © 2018 - All Rights Reserved - www.edudirect.net